Yaz aylarının kavurucu sıcakları Amasya’da etkisini artırırken, vatandaşlar serinlemenin yollarını da arıyor. Amasya’da sofraların vazgeçilmezi olan karpuz, hem serinletici hem de ekonomik olması sebebiyle en çok tercih edilen meyveler arasında yer alıyor.
Pazarlarda, manav tezgâhlarında sergilenen karpuzlar, Amasya halkının ilgisini fazlasıyla çekiyor. Özellikle bu yıl hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesiyle birlikte karpuz satışlarında artış yaşanıyor. Vatandaşlar, karpuzun yaz sofralarının olmazsa olmazı olduğunu söylüyor.
“HER GÜN SOĞUK KARPUZ YEMEDEN AKŞAM YEMEĞİ YİYEMİYORUZ”
Şahin Saka, karpuzun hem çocukluğunun hem yaz mevsiminin vazgeçilmez bir parçası olduğunu söyledi:
“Benim çocukluğumda da karpuz böyleydi. Karpuz demek yaz demekti. Sabah pazara inmeden önce karpuz alacağım diye yola düşerdik. Şimdi de her akşam dolaptan buz gibi karpuzu çıkarıp ailecek yiyoruz. Çocuklar televizyon izlerken biz karpuz dilimliyoruz. Bazen peynirle yiyoruz, bazen sade. Ama karpuz olmadan soframız tamamlanmış sayılmıyor.”
“SICAKLARDA EN İYİ SERİNLİK KARPUZLA GELİR”
Ev hanımı Aysel Dip sıcak havalarda karpuzun adeta bir ilaç gibi geldiğini belirterek şunları söyledi:
“Amasya’da bu sene yaz çok sıcak geçiyor. Öğlen dışarı çıkmak neredeyse imkânsız. Eve döndüğümüzde dolapta soğuk karpuz varsa, yorgunluk geçiyor. Özellikle çocuklar okuldan çıktıktan sonra bir dilim karpuz yediklerinde hem serinliyorlar hem de su içmekten daha çok keyif alıyorlar. Ben neredeyse her gün 4-5 kilo karpuz alıyorum. Karpuzun içi güzel çıksın diye pazarda dikkatlice seçiyorum. Bazen manavcılara da kestiriyoruz.”
“HEM EKONOMİK HEM DOYURUCU”
Turan Dip ise karpuzun doyurucu bir meyve olduğuna dikkat çekti:
“Özellikle yazın sıcakta çalışıyoruz, insanın iştahı bile kaçıyor. Ama soğuk bir karpuz olduğunda hem serinliyorsun hem de doyuyorsun. Ben bazen akşam yemeğini bile geçiyorum, onun yerine karpuz yiyorum. Hem hafif, hem ferah. Bu sene fiyatlar da fena değil. 4-5 kiloluk bir karpuzla tüm aile rahatça serinliyor. Eskiden sadece meyveydi, şimdi adeta yaz öğünü oldu.”
“KARPUZUN İYİSİ SESİYLE, TADIYLA KENDİNİ BELLİ EDER”
Pazarcı esnafı Mahmut Kodek de karpuz satışlarının yüz güldürdüğünü belirterek tüketiciye bazı tavsiyelerde bulundu:
“Karpuzun bu seneki verimi çok güzel. Ne şekerli, ne lifli. Tam kararında. Vatandaş genelde büyük karpuz alıyor ama içi kırmızı mı, tatlı mı endişesi oluyor. Ben her müşterime diyorum: Alırken altına vurun, tok bir ses çıkıyorsa güzeldir. Bir de sapı yeşilse tazedir. Biz bazen kesip gösteriyoruz. Şu an en çok satan meyve karpuz, çünkü başka hiçbir şey bu kadar serinletmiyor. Hem ucuz, hem bol, hem de yaz mevsiminin sembolü.”
“KARPUZ YOKSA YAZ GELMEMİŞTİR”
Üniversite öğrencisi Fatma Gürgen ise karpuzun yazla özdeşleştiğini vurguladı
” Akşamları ailece balkonda karpuz kesiyoruz, yanında çay içiyoruz. Bazen Instagram’da bile ‘karpuz günü’ diye story atıyorum. Gerçekten yazın ruhunu taşıyan meyve bu.”
“SOĞUK KARPUZUN YERİNİ HİÇBİR ŞEY TUTAMAZ”
Hüseyin Duman ise, yaz mevsimini karpuzsuz hayal edemediğini belirtti:
“Ben yaz tatillerinde köyümüze giderdik. Bahçemizde kavun-karpuz yetiştirirdik. Şimdi her ne kadar şehirde olsak da o gelenek bizde devam ediyor. Her yaz meyve alışverişimde ilk sırada karpuz olur. Özellikle torunlarım geldiğinde buzdolabında mutlaka soğuk karpuz olur. Geceleri çayla birlikte, gündüzleri serinlemek için… Karpuz hem susuzluğu alıyor, hem insanın içini serinletiyor. Şekerli, kırmızı, bol sulu bir karpuzdan alınan ilk ısırık… İnanın çocukluk anılarımı bile getiriyor. Eskiden köy düğünlerinde karpuz kesilmeden dağılım yapılmazdı. Şimdi de sofralar karpuzsuz eksik. Hele ki yanında biraz da beyaz peynir varsa, yazın en güzel yemeğidir.”
Kerime Aydın da karpuzun çocuklar için hem sağlıklı hem ekonomik bir alternatif olduğunu söyledi:
“Çocuklar yazın dışarıda koşturuyor, eve geliyorlar, bir şeyler yemek istiyorlar ama sıcakta ne versen yemiyorlar. Dondurma istiyorlar, hazır gıdalar istiyorlar… Onun yerine ben dolaptan karpuzu çıkarıyorum, dilimliyorum. Serin, tatlı ve doğal bir meyve. Hem su içer gibi ferahlatıyor hem de abur cubur yedirmemiş oluyorum. Şimdi çocuklar bana ‘anne karpuz günü mü bugün?’ diye soruyorlar. Yazın en güzel alışkanlığı haline geldi.”
KARPUZ SATIŞLARI ARTIYOR
Amasya genelinde manavlar ve pazarcılar karpuz talebinin her geçen gün arttığını ifade ederken, uzmanlar da bol su içeren karpuzun sıcak havalarda sıvı ihtiyacını karşılamaya yardımcı olduğunu, ancak aşırı tüketimden kaçınılması gerektiğini hatırlattı.
Hanife Yeşilyurt