1. Haberler
  2. Yaşam
  3. Marmara Denizi’nin yüzüne yapışan tehlike!

Marmara Denizi’nin yüzüne yapışan tehlike!

featured
service

“Deniz Salyası” olarak da bilinen, müsilaj üç yıl aradan sonra yeniden görüldü. Marmara Denizi, İstanbul ve Çanakkale Boğazı’nda 2021 yılı yaz dönemi başında görülen müsilaj, herkesin konuştuğu bir doğa olayına dönüşmüştü.

Gözle görülen ve gündeme oturan bu deniz kirliliği “Marmara Denizi ölüyor” söylemlerinin ardından Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı 22 maddeden oluşan “Marmara Denizi Eylem Planı” yayımladı.2021-2024 yıllarını kapsayan eylem planında, müsilaja kalıcı çözümler üretilmesi için yapılacaklar listelendi. 22 maddeden 14’ü Marmara Denizi’nin kirlilik yükünün azaltılmasıyla ilgiliydi.

Marmara Denizi’nin kirlilik yükünü azaltmadan artan müsilajdan kurtulma şansı yok. Çünkü müsilaj, iklim değişikliği ve doğa ile yanlış ilişkilenmenin bir sonucu. Plan için belirlenen süre dolmak üzereyken bugünlerde müsilaj sorunu Marmara Denizi’nde tekrardan baş göstermeye başladı.

Müsilajı ve Marmara Denizi’nin başbaşa olduğu tehlikeyi Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Profesörü Mustafa Sarı ve Erdekli balıkçılarla konuştuk.

Denizle kurduğumuz yanlış ilişkibianet için Erdek Körfezi’nde gözlem dalışı gerçekleştiren Prof. Dr. Mustafa Sarı, müsailajı “denizle kurduğumuz yanlış ilişki” olarak açıklıyor. Yıllarca atık çukuru olarak kullanılan Marmara Denizi’nin artık bu ilişkiyi sürdüremediğinin sinyalleri olduğunu söyleyen Sarı, müsilajın 3 nedenini şöyle açıklıyor:

“Müsilajın oluşması için yüzlerce etkenden bahsedebiliriz. Ancak üç tetikleyici çok önemli. İklim değişikliğine bağlı deniz suyu sıcaklıklarındaki artış, deniz şartlarındaki durağanlık ve aşırı kirlilik yükü. Şu anda yaşadığımız ve 2021’de yüzeyi kapladığında fark ettiğimiz gibi felaket boyutunda bir müsilaj ortaya çıkıyor.”

5 metreden 25 metreye müsilaj

Erdek’te yaptığı dalıştaki gözlemlerini aktaran Prof. Dr. Sarı, Marmara Denizi’nin beş metre derinliğinden başlayarak 25 metre derinliğe kadar yoğun müsilaj olduğunu aktarıyor.

Yüzeye çıkmadığı için müsilajdan kimsenin haberdar olmadığından bahseden Sarı, şunları söylüyor:

“Müsilaj sürekli olarak dibe çöküyor. Dipte yaşayan süngerler, mercanlar ve pinaların üzerine çöküyor. Onların nefes almasını, beslenmesini engelliyor. Müsilajın dipteki zararı başlamış durumda.”76 yaşındaki balıkçı deniz kirliliğinden ve bu duruma önlem alınmamasından şikayet ediyor.“15-16 yaşlarındayken balığa gittiğimizde levreği, çuprası, kefali, karedesi hepsi vardı. Şimdi bir tane bir şey bulamazsın. O fabrikalar atıklarını bıraktılar sahile şimdi çöplük oldu. Ağımızı atıyoruz, mantarlarımızın suyun üzerinde kalması gerekiyor. Dibe çekiliyor. Ağı çekene kadar saatlerimiz gidiyor. Makaralarımız kırılıyor.”

“Balıkçılık bitiyor”

Ağını onarırken tanıştığımız bir başka balıkçı ise “Müsilaj balıkçılığı bitiriyor. Her geçen sene deniz bitiyor, balıklar ağır ağır tükeniyor” diyor. Müsilajın yoğun olduğu sene balıkçıların ağ atamadığını ve balıkların öldüğünü de ekliyor. sabah denizden yeni dönen Mehmet kaptan ise, müsilaj sorunu ile balıkçının tek başına mücadele etmesinden şikayetçi. Müsilajın olduğu bölgelerde ağ atmadıklarını söyleyen Mehmet kaptan, daha önce teknesinin makarasının müsilaj nedeniyle kırıldığından bahsediyor.Son sözü ise teknesinde ağlarını toplarken tanıştığımız balıkçısı söylüyor:

“Müsilaj tüm deniz canlılarını öldürdü. Artık fabrika atıklarını denetleyelim. Deniz kimyasala doydu.”

#deniz salyası #Marmara Denizi #müsilaj

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
komik
komik
0
vir_sl_
Virüslü
Marmara Denizi’nin yüzüne yapışan tehlike!
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum

  1. 21 Aralık 2024, 14:18

    1o47r3

    Cevapla
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

VakaHaber.CoM ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin